Hoe kan je besparen op de energiekosten?

Hoe kan je besparen op de energiekosten
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

De energiekosten maken maandelijks een groot deel uit van je vaste lasten. Er zijn verschillende manieren om op je energiekosten te besparen. Dat kan door je energieverbruik omlaag te brengen door bijvoorbeeld te kiezen voor LED-verlichting of je woning beter te isoleren. Naast je energieverbruik omlaag brengen, bespaar je flink op je energiekosten door te kiezen voor een goedkopere energieleverancier. Overstappen doe je op elk gewenst moment. Wel betaal je een boete of opzegvergoeding aan je huidige leverancier als je je contract voortijdig opzegt. Soms wegen de kosten van deze opzegvergoeding op tegen de kosten van je nieuwe leverancier. Het is dan alsnog aantrekkelijker om met een nieuwe energieleverancier in zee te gaan.

Vergelijken loont

Energieleveranciers bepalen zelf hun prijzen. De kosten van energie vergelijken bij verschillende aanbieders loont daarom zeker. Via een vergelijkingssite leg je de verschillende aanbieders van energie eenvoudig naast elkaar. De prijzen die je op deze sites vindt, zijn vaak lager dan als je rechtstreeks bij de aanbieder een contract afsluit. Bovendien hebben energieleveranciers aantrekkelijke welkomstkortingen. Als je regelmatig overstapt, profiteer je iedere keer weer van deze kortingen. Vaak wordt de welkomstkorting niet toegepast op je voorschot. Als je je contract binnen de looptijd afbreekt, vervalt meestal het recht op de welkomstkorting. Ga je hier slim mee om, dan kan je voordeel jaarlijks behoorlijk oplopen.

Jouw persoonlijke situatie

In jouw vergelijking neem je eenvoudig je persoonlijke situatie mee. Je woonsituatie wordt meegewogen. Vind je duurzame energie belangrijk? Dan geef je bij de selectie aan, dat je alleen aanbieders van groene stroom wilt zien. Ook vul je in wat de looptijd van het contract moet zijn. Heb je liever een vrij opzegbaar contract in plaats van een contract met een lange looptijd? Met behulp van het filter heb je in één overzicht een aanbod dat past bij jouw situatie.

Aandachtspunten bij het overstappen

Vaak regelt je nieuwe energieleverancier de beëindiging van je contract met je oude leverancier. Alleen als je verhuist, moet je de beëindiging van je contact zelf doorgeven. Geef je meterstanden door aan je oude leverancier. De meterstanden worden dan in de eindafrekening verwerkt en in het voorschot van de nieuwe aanbieder. Word je woning verwarmd met behulp van stadsverwarming, dan kan je alleen voor stroom zelfstandig een contract afsluiten.