Kunnen alle lampen gedimd worden?

Kunnen alle lampen gedimd worden
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Dimmers regelen de helderheid van de lampen in je huis. Ze werken met veel gangbare armaturen en je kunt ze gebruiken om snel de sfeer van een kamer te verbeteren. Een gedimde lamp, zoals de calex led lamp, bespaart ook energie. Er zijn echter een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een dimmer schakelaar installeert. Hoewel dimmers de intensiteit van een breed assortiment lampen en verlichtingsarmaturen kunnen verminderen, hebben ze compatibele gloeilampen nodig om te kunnen functioneren. Ontdek in dit blog alles wat je moet weten.

Veel voorkomende soorten dimbare armaturen

Vrijwel alle armaturen met standaard fittingen kunnen worden gedimd met gloeilampen of halogeenlampen. Veel mensen gebruiken standaard dimmers en bedieningselementen om de helderheid van hun led plafondlamp aan te passen om de sfeer in de eetkamer te bepalen. Maar ook door een dimmer aan plafond- en wandlampen in de slaapkamer toe te voegen, kun je de helderheid regelen voor lezen of aankleden. Daarnaast zorgt een dimbare led spot voor een briljante accentverlichting voor gangen. Dimmers kunnen zelfs worden gebruikt bij je buitenverlichting om je zomeravonden nog sfeervoller te maken.

Zijn mijn lampen dimbaar?

De meeste verlichtingsarmaturen werken met standaard dimmer schakelaars, inclusief die met halogeen- en gloeilampen. Bepaal of je armatuur lijn- of laagspanning gebruikt. Als je spoor- en railverlichting op lijnspanning met gloeilampen installeert, kun je dimschakelaars gebruiken om hun helderheid te regelen. Zorg er dan wel voor dat je ook een lijnspanningsdimmer gebruikt.

Er zijn twee varianten van laagspanningsdimmers. Sommige hebben een magnetisch systeem dat de lichten dimt, en andere hebben elektronische dimmers. Als je de lampen in je huis wilt dimmen, controleer dan eerst de spanningsvereisten en bepaal vervolgens of je armaturen magnetische of elektronische dimmers nodig hebben. LED-armaturen kunnen bijvoorbeeld werken met standaard dimmers, maar sommige hebben mogelijk een gespecialiseerde dimmer nodig. Daarnaast kunnen niet alle CFL-lampen worden gedimd. Als je dimbare spaarlampen installeert, moet je nog steeds je dimmer controleren om er zeker van te zijn dat deze werkt met dit soort lampen. Universele dimmers zijn ontworpen om compatibel te zijn met laagspannings-, LED- en CFL-lampen.